iklan banner

Thursday, April 12, 2012

Een bericht van een AdSense-uitgever: hoe houd je tegenstrijdige belangen in evenwicht?

Noot van de redactie: vandaag willen we een paar tips van Dave Taylor, AdSense-uitgever en eigenaar/auteur van askdavetaylor.com met u delen. Dave Taylor is inmiddels meer dan dertig jaar online en produceert al bijna evenzovele jaren handige technische content. U kunt hem online vinden op http://www.davetayloronline.com/.

Het is best lastig om als AdSense-uitgever het juiste evenwicht te vinden. Naarmate je ziet dat je inkomsten toenemen, krijg je namelijk automatisch de neiging om je aandacht vooral te richten op de omzet. Het probleem met omzetgerichtheid is dat dit de aandacht afleidt van een ander belangrijk aspect: het produceren van inhoud die je lezers echt aanspreekt. Zonder lezers heb je immers geen doelgroep die advertenties kan bekijken.

Ik kan het weten, want als AdSense-uitgever loop ik zelf ook regelmatig tegen dit probleem op. Ik run Ask Dave Taylor, een populaire site voor technische ondersteuning. Sinds 2003 richt ik me volledig op het gratis beantwoorden van lezersvragen op een zo eenvoudig mogelijke manier. Vorig jaar had ik meer dan 18 miljoen bezoekers. Mijn site is echter niet alleen een hobby, maar ook mijn broodwinning. Daarom is het belangrijk dat ik de omzet per bezoeker maximaliseer.

Ik weet zeker dat u vaak hoort dat "alles om inhoud draait" en dat de beste sites hoogwaardige inhoud aanbieden die regelmatig wordt bijgewerkt en waarde heeft voor de klant. Dat klopt helemaal. Het is belangrijk dat uw aandacht voornamelijk gericht is op de ervaring die u uw lezer biedt.

Maar dan komt die spanning om de hoek kijken. De verlokking van de "dark side", om het in Star Wars-termen te zeggen. Wat is het perfecte evenwicht tussen een focus op inhoud en een focus op omzet?

Ik probeer als volgt voor balans te zorgen...

De eerste halte waar ik elke week stop, is Google Analytics. De gegevens geven me altijd stof tot nadenken. Via Google Analytics heb ik bijvoorbeeld vast kunnen stellen hoeveel van mijn bezoekers mobiele apparaten gebruiken. Die kennis heb ik vervolgens gebruikt om te bepalen hoeveel geld ik in een mobielvriendelijke versie van mijn site kon steken (en ook om na te gaan wanneer het zinvol zou zijn AdSense voor mobiele inhoud toe te voegen aan mijn advertentiemix). Via Google Analytics kan ik ook zien wat de populairste pagina's van mijn site zijn. Dat geeft me een geweldig inzicht in welke inhoud mijn lezers het meest interesseert. Omdat ik al mijn inhoud in categorie�n indeel, kan ik er bijvoorbeeld heel gemakkelijk achter komen of tips voor de Sony PSP meer verkeer genereren dan tips voor de Apple iPod.

Koppel Analytics aan AdSense (en ja, ik heb op mijn site een artikel waarin staat hoe je dat doet) en je kunt ook een rapport genereren met je meest winstgevende pagina's: een wederzijdse wisselwerking tussen verkeer en AdSense-omzet. Zo heb je een betrouwbare methode in handen om na te gaan of dat blogartikel dat je drie maanden geleden hebt geschreven, nu inderdaad 11% van de totale omzet van je site genereert.

Maar dan komt die verleidelijke focus op winstmaximalisatie weer om de hoek kijken.

Laten we het eens vanuit een andere invalshoek bekijken. Wat gebeurt er met een restauranthouder die louter en alleen gericht is op de omzet per klant en de prijs maar blijft verhogen? Juist, die moet uiteindelijk de deuren sluiten. Aan de andere kant eindigt een restauranteigenaar die geen flauw benul heeft welke gerechten populair zijn, wat voor dagaanbiedingen klanten trekken en hoe hij moet inspelen op marktfluctuaties, met een menu dat totaal geen rekening houdt met de wensen van de klant. Ook hij redt het niet.

Ik besteed de meeste tijd en aandacht aan het produceren van de best mogelijke inhoud en houd hierbij mijn wens om de omzet te maximaliseren als secundair doel in mijn achterhoofd. Omzetmaximalisatie vormt dus niet het fundament van mijn site, maar wel een belangrijk hulpmiddel voor het bereiken van optimale effici�ntie.

Als u al langer AdSense-uitgever bent, heeft u dat prettige evenwicht tussen inhoudgerichtheid en de zakelijke kant van uw online activiteiten hopelijk ook gevonden. Zo niet, dan wil ik u op basis van mijn jarenlange ervaring het volgende aanraden: Duik eens per maand in uw AdSense-rapporten om erachter te komen welke categorie�n, onderwerpen en pagina's op uw site goed presteren. Stel uzelf als doel de komende maand meer van hetzelfde te maken. Zet vervolgens de omzet uit uw hoofd en richt u volledig op wat u kunt bijdragen aan uw klantencommunity. Spoelen, wassen, herhalen.

-------
Door Raina Rathi, manager strategische partners bij AdSense
Geplaatst door Jacintha de Graaf, Inside AdSense Team


EmoticonEmoticon