iklan banner

Monday, May 21, 2012

Mobiel op maandag: doelen instellen voor het genereren van inkomsten via mobiel

Dit is het eerste bericht in onze serie 'Mobiel op maandag'. De komende maanden bespreken we in deze berichtenserie praktische tips waarmee u het maximale uit uw mobiele inhoud kunt halen. Ook laten we af en toe uitgevers aan het woord die recent de overstap naar mobiel hebben gemaakt.

Kort geleden hebben we de elf miljardste appdownload via Android Play geregistreerd. Gezien de consumententrends die steeds meer naar mobiele apparaten wijzen, is het belangrijk te kijken naar het aandeel van de op die manier geconsumeerde media dat speciaal voor mobiele apparaten is gemaakt. Zodra u mobiel bent gegaan met uw bedrijf, kunt u hier extra van profiteren met enkele belangrijke optimalisatiestappen. Hieronder bespreken we manieren waarop u het maximale uit uw mobiele inhoud kunt halen. Voordat u kunt optimaliseren, heeft u eerst een goed beeld nodig van de doelen die u met uw bedrijf in de mobiele markt wilt bereiken.

Het belang van doelen
Er gelden geen vaste regels voor mobiele strategie�n, maar voor een succesvol mobiel bedrijf zijn wel duidelijk gedefinieerde doelen nodig. Als u uitsluitend een online uitgever bent, zouden uw doelen op het gebied van betrokkenheid en bezoeken kunnen liggen. Als u locatiespecifieke inhoud heeft, kunt u lokale elementen in uw mobiele aanbod opnemen. Uw bedrijfsdoelen moeten overeenstemmen met de behoeften van uw gebruikers.

Prioriteiten stellen is een basisstap voor het vormgeven van doelen. U denkt misschien dat alle uitgevers doelen hebben die te maken hebben met de acquisitie van nieuwe klanten: wie zou er immers geen nieuwe doelgroepen willen bereiken? Laten we eens naar een mobiele website kijken met een forum en prikbord. Het team wil graag dat nieuwe gebruikers hun online discussiesite ontdekken en gebruiken, maar dit zou organisch moeten kunnen ontstaan wanneer hun bestaande gebruikersbasis discussies voert met voldoende breedte en diepte om anderen te interesseren. In dit geval zou het voor de forumeigenaars effectief kunnen zijn zich op websiteoptimalisatie te richten (het stimuleren van betrokkenheid) in plaats van op de werving van nieuwe klanten.

Met deze mogelijke doelen in het achterhoofd willen we u enkele tips meegeven waarmee u uw inhoud kunt optimaliseren voor een mobiel publiek:

Doel 1: Meer verkeer en nieuwe klanten werven
  • Crosspromotie: een eenvoudige en rendabele manier om gebruik te maken van uw bestaande gebruikersbestand om meer gebruikers naar uw mobiele site te halen.
  • Lokaliseren: China, Korea, Japan en de VS zijn enkele van de grootste markten voor de consumptie van mobiele media. Houd het gebruik van uw site in verschillende regio's bij en overweeg een gelokaliseerde app te ontwikkelen voor regio's waarin deze het populairst is.
  • Maak nieuwe, unieke mobiele inhoud voor nieuwe mobiele doelgroepen. Men's Health stelde vast dat hun doelgroep een smartphone in de sportschool gebruikte om naar muziek te luisteren. Ze maakten daarom een mobiele site met fitnessoefeningen: handig wanneer hun gebruikers hun telefoon bij zich hebben in de sportschool.

Doel 2: Betrokkenheid stimuleren
  • Websiteoptimalisatie: als een van uw doelen is gebruikers te interesseren die onderweg toegang willen tot inhoud, gebruikt u Google Analytics om u te helpen de effectiefste inhoud voor uw site te selecteren. Uit recent onderzoek (Omniture, 2010) blijkt dat mobielvriendelijke webervaringen voor gemiddeld 75 procent meer betrokkenheid (inkomsten, paginaweergave, enzovoort) per bezoek voor mobiele gebruikers zorgen dan desktopwebsites die werden bekeken op een mobiel apparaat.
  • Merkbetrokkenheid: maak gebruik van de extra functionaliteit van een mobiel apparaat (GPS, camera, sms).

Doel 3: Inkomstenoptimalisatie
  • Bij het ontwerpen van een voor mobiel geoptimaliseerde site is het belangrijk u te richten op de totale gebruikerservaring en wat u als uitgever wilt bereiken. Dit is vooral belangrijk als uw basisbedrijfsmodel is opgebouwd rond advertentie-inkomsten of als advertentie-inkomsten een belangrijk deel van uw winst vormen. Kijk naar de typen advertentieblokken en -indelingen die u wilt implementeren. Dit kan u helpen het maximale uit uw inkomstenmogelijkheden te halen zonder concessies te doen aan inhoud en kwaliteit. Voor meer informatie kunt u onze uitgevershandleiding of Android-app downloaden om te kijken welke mobiele advertentie-indelingen er beschikbaar zijn.
We hebben hierboven drie algemene adverteerdersdoelen geschetst. In werkelijkheid is het echter onwaarschijnlijk dat u zich tot een van deze doelen wilt beperken. We hopen dat u hier een optimalisatiestap (of een combinatie van stappen) vindt die geschikt is voor uw specifieke site.

Door Robbie Wetherell, Mobile Publisher Advocate
Geplaatst door Jacintha de Graaf, Inside AdSense Team


EmoticonEmoticon