iklan banner

Monday, August 27, 2012

Beleidstips: inbreuk op auteursrechten voorkomen

Een van de fantastische voordelen van internet is dat we ongelooflijk veel informatie en entertainment binnen handbereik hebben. We kunnen meteen video's bekijken, muziek luisteren, nieuwsartikelen lezen en nog veel meer. Het is echter belangrijk dat we er rekening mee houden dat deze werken mogelijk auteursrechtelijk zijn beschermd.

We willen u graag een korte uitleg geven over beleidsregels met betrekking tot auteursrechtelijk beschermd materiaal in het AdSense-beleid en we geven u enkele tips over hoe u hieraan kunt voldoen.

AdSense-beleid
Het is in strijd met ons beleid om advertenties weer te geven naast auteursrechtelijk beschermd materiaal waarvoor u geen toestemming heeft om het te gebruiken. Eenvoudig gezegd mag u geen AdSense-advertenties weergeven naast inhoud die auteursrechtelijk is beschermd en in strijd is met de wet, of naast links naar dergelijke inhoud. Het programmabeleid gaat hier dieper op in.

Wat is 'Auteursrechtelijk beschermd'?
Over het algemeen is elk origineel reclamewerk dat online wordt weergegeven auteursrechtelijk beschermd. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals puur feitelijk materiaal en materiaal dat zich in het publieke domein bevindt. Maar over het algemeen is het bereik van de auteursrechtwet zeer breed.

Heeft u het recht het materiaal te gebruiken?
In de meeste gevallen heeft u zonder een specifieke licentie of uitzondering niet het recht om het meeste algemene entertainment op uw website te tonen, zoals tv-programma's, films en populaire muziek.

Als u de inhoud volledig zelf heeft gemaakt, bent u waarschijnlijk de houder van het auteursrecht. Over het algemeen kunt u op alle manieren inkomsten genereren met dit soort inhoud. Als u de inhoud niet zelf heeft gemaakt, of de inhoud heeft gemaakt op basis van inhoud van anderen, moet u nagaan of u een licentie heeft of dat er een uitzondering van toepassing is.

Mogelijk heeft u toestemming gekregen van de auteursrechthouder om het materiaal op uw website te gebruiken. Een dergelijke manier van toestemming wordt doorgaans een licentie genoemd. Zolang uw gebruik van de inhoud in overeenstemming is met de licentie, bent u niet in overtreding.

Er zijn ook uitzonderingen op de auteursrechtwet die mogelijk op u van toepassing zijn. 'Fair use' in de Verenigde Staten, en andere vergelijkbare uitzonderingen in andere landen, staan het gebruik van bepaalde soorten auteursrechtelijk beschermd materiaal toe. Veelvoorkomende voorbeelden zijn bezwaren en beurzen. Er zijn ook andere uitzonderingen op de auteursrechtwet.

We willen niet dat AdSense op manieren wordt gebruikt die in strijd zijn met auteursrechten, dus soms nemen we het zekere voor het onzekere als er op een site geen duidelijke, wettelijke basis voor het gebruik van of link naar auteursrechtelijk beschermd materiaal aanwezig is.

Links naar hosts voor het delen van bestanden
Het is in strijd met ons beleid om advertenties en links naar andere sites waarop auteursrechtelijk beschermde materialen worden gehost op dezelfde pagina te vertonen. Houd er rekening mee dat deze sites in verschillende vormen bestaan, zoals forums, blogs en communitywebsites.

Schending van auteursrecht rapporteren
Als u vermoedt dat een site die deelneemt aan het AdSense-programma auteursrechtelijk beschermd materiaal van u heeft gepubliceerd waarvoor geen toestemming is verleend, kunt u dit rapporteren door middel van dit formulier, of door op het pictogram AdChoices te klikken. Als u meer informatie wilt over problemen met auteursrechten en AdSense, raden we u aan ons Helpcentrum te bezoeken.

Door Ben Barkhoff, Team AdSense-beleid


EmoticonEmoticon