iklan banner

Wednesday, August 1, 2012

Mobiele websites versus responsief ontwerp: welke oplossing is de beste voor uw bedrijf?

Het volgende bericht werd oorspronkelijk weergegeven op het Google-blog over mobiele advertenties.

Aangezien steeds meer concurrenten een mobiele versie van hun site maken, wordt het maken van een mobielvriendelijke site een steeds belangrijker voor uw bedrijf. Bij Google hebben we gezien dat het aantal mobiele zoekopdrachten alleen al de afgelopen twee jaar is vervijfvoudigd. Klanten zoeken uw bedrijf via hun mobiele telefoons. U moet de aandacht van uw klanten vasthouden met een mobiele ervaring die is ontworpen om onderweg op een klein scherm taken te kunnen voltooien. Onlangs hebben veel bedrijven ons vragen gesteld over een steeds populairdere trend onder webontwikkelaars (responsief ontwerp) en of ze deze trend moeten volgen. Hoewel we van mening zijn dat het bouwen van een afzonderlijke mobiele website voor bepaalde bedrijven een zeer geschikte oplossing is, is het ook van belang te begrijpen hoe responsief ontwerp zou kunnen passen in uw plannen voor het maken van een mobiele versie van uw site.

Wat is responsief ontwerp? 
Responsief ontwerp is een websiteontwerptechniek waarmee u een enkele website kunt maken die zich aanpast aan het apparaat waarop de website wordt weergegeven, bijvoorbeeld een laptop, smartphone of tablet. Het formaat van een website die gemaakt is met responsief ontwerp, wordt automatisch aangepast aan het apparaat waarop de website wordt weergegeven. Het is echter aan u om te bepalen welke inhoud het belangrijkste is voor de mobiele gebruiker. Een mobiele gebruiker wil bijvoorbeeld snel uw telefoonnummer of adres vinden, terwijl een tabletgebruiker bijvoorbeeld een eenvoudigere manier zoekt om vanuit zijn of haar luie stoel aankopen te kunnen doen. Een website die gemaakt is met responsief ontwerp, kan prioriteit geven aan click-to-call- en click-to-map-knoppen terwijl een website die gemaakt is voor tablets, zich kan richten op het vereenvoudigen van het winkelwagentje. Lees dit blogbericht van het Google-webmasterteam voor technische informatie over de werking van responsief ontwerp bij het maken van mobielvriendelijke websites.


Hoe weet ik nu of ik een afzonderlijke mobiele website moet maken of gebruik moet maken van responsief ontwerpen?
Hieronder vindt u enkele richtlijnen om te bepalen wat relevant is voor uw bedrijf:

Als ik besluit dat een responsief ontwerp beter bij mijn bedrijf past, moet ik dan een volledig nieuwe site maken?
Dat hoeft niet per se. Een ervaren webontwikkelaar kan een bestaande site omvormen tot responsief ontwerp, maar hieraan zijn dan nog wel steeds kosten verbonden in de vorm van tijd en budget.

Heeft een site die met een responsief ontwerp gemaakt is, meer dan 1 URL?
Nee. Een site die met een responsief ontwerp gemaakt is, heeft dezelfde URL voor desktopcomputers, mobiele apparaten en tablets. Als u een afzonderlijke voor mobiele apparaten geoptimaliseerde site maakt, heeft deze meestal een andere mobiele URL. Zolang de automatische omleidingscode van uw desktopsite ingeschakeld is, worden gebruikers automatisch naar deze mobiele URL geleid.

Wat zijn de kosten voor het gebruiken van responsief ontwerp voor mobiel?
De prijzen verschillen per ontwikkelaar en bureau. We raden u aan een ontwikkelaar en/of bureau in te schakelen om u op weg te helpen.

Dankzij responsieve ontwerpen kunt u de onderhoudskosten van uw site op de lange termijn zeker minimaliseren. Veel bedrijven kunnen echter via een afzonderlijke mobielvriendelijke site op een effectieve manier in contact komen met hun klanten. Als u over de technische hulpbronnen beschikt en er sprake is van een duidelijke bedrijfsbehoefte, kunt u met een responsief ontwerp uw site op een geavanceerdere manier mobielvriendelijker maken. Ongeacht wat u besluit, u moet eerst een website voor mobiele apparaten ontwerpen en vervolgens de aandacht van uw klanten vasthouden wanneer ze met hun mobiele apparaten zoeken naar uw bedrijf.

Ga naar howtogomo.com voor aanvullende hulpbronnen over de waarde van mobiele websites, het testen van uw website en het zoeken naar ontwikkelaars die u kunnen helpen bij het maken van een mobielvriendelijke website.

Door Jessica Sapick, adjunct-productmarketingmanager


EmoticonEmoticon