iklan banner

Tuesday, April 23, 2013

De dynamiek van de AdSense-veiling - Deel I

Veel uitgevers vragen zich af waarom er niet altijd evenveel advertenties in een advertentieblok staan, en of dat gevolgen heeft voor hun inkomsten. Heeft u zich ook wel eens afgevraagd waarom er soms minder dan vier advertenties in groter formaat worden weergegeven, of waarom er ��n beeldadvertentie wordt weergegeven in plaats van vier tekstadvertenties? Lees dan verder. Dit is het eerste van twee artikelen waarin we proberen deze vraag te beantwoorden.

Dit verschijnsel vindt zijn oorsprong in de AdSense-advertentieveiling. Ook u kunt hiermee uw inkomsten maximaliseren. Zoals u misschien weet, bieden adverteerders bij een advertentieveiling om hun advertenties te laten weergeven op uw website. Het aantal advertenties in de veiling en de prijs ervan kan per vertoning verschillen, afhankelijk van het bedrag dat adverteerders bereid zijn uit te geven en de wijze waarop ze hun advertentiecampagne hebben opgezet. Daarom noemen we dit een 'dynamische' advertentieveiling. De volgorde waarin de advertenties worden weergegeven, wordt niet alleen bepaald door de hoogte van het bod, maar ook door de Kwaliteitsscore van de adverteerder. Dit draagt bij aan een goede gebruikerservaring.

Om te verduidelijken hoe ons systeem bepaalt welk advertentietype wordt weergegeven, kijken we vandaag naar de concurrentie tussen tekst- en beeldadvertenties binnen dezelfde veiling voor advertentieruimte op uw website. Stel dat u een leaderboard heeft van 728 x 90, en dat u heeft opgegeven dat daarop zowel tekstadvertenties als beeldadvertenties mogen worden weergegeven. Ons systeem voorspelt voor iedere vertoning welk advertentietype het meest waardevol zal zijn. Bij de selectie van de winnende advertentie(s) voor uw pagina kijkt ons systeem naar de biedingen en kwaliteitsscores van de adverteerders, maar ook naar historische gegevens voor bepaalde advertenties, om de algehele prestatie in te schatten.

Zo kan het gebeuren dat op een leaderboard dat plaats biedt aan vier tekstadvertenties, toch maar ��n beeldadvertentie wordt weergegeven, wanneer deze beter presteert dan alle concurrerende tekstadvertenties. Met andere woorden: als u ��n beeldadvertentie ziet staan op uw leaderboard, dan betekent dat dat deze waardevoller is dan de kandidaat-tekstadvertenties bij elkaar. Door de concurrentie om uw advertentieruimte te maximaliseren, maximaliseert u ook uw potenti�le inkomsten. Daarom adviseren we altijd zowel tekst- als beeldadvertenties toe te laten in uw advertentieblokken, om de concurrentie zo groot mogelijk te maken.

Lees morgen ook het tweede deel van deze reeks, waarin we zien hoe het aantal tekstadvertenties per advertentieblok wordt bepaald bij de AdSense-advertentieveiling. In de tussentijd kunt u op onze AdSense +pagina uw feedback geven en uw idee�n met ons delen.

Door Johan Land, AdSense-productmanager


EmoticonEmoticon